Päls på vintern

Päls på vintern

Tankefällor kring våra hundars päls på vintern som leder till tråkiga nedrakningar på våren...

En vanlig tanke är att undvika klippning av sin hund under vintern då man inte vill att hunden ska frysa. Det man ofta inte tänker på är att vi människor ser till att ha det varmt och skönt inomhus, kanske eldar lite extra i spisen. Tänk då på en hund som tillbringar fler timmar inomhus än utomhus. Den kommer uppleva att det är väldigt varmt. 

En frisk hund blir varm vid rörelse och är det väldigt kallt ute så finns bra hundtäcken.

Tänk på att välja täcke med innertyg som är glatt (Back on Track är bra hundtäcken, finns hos                      Go Banana4Dogs i butik och i webshop) då ex material som flanell eller flis dessvärre skapar goda förutsättningar för tovor. Så den söta hundtröjan kanske ni får begränsa användningen av.

Rekommendationen från mig som hundfrisör är att hitta ett bra intervall för klippning och helt enkelt hålla fast vid det året om. Vill man ha en längre päls på sin hund under vintern, visst, bara man är förberedd på den extra pälsvård som krävs för att undvika att hunden går runt och har ont av tovor. 

Klippraser (ex. Pudel, Bichon Havanais, Yorkshire Terrier, Malteser, Bichon Frisé, Pudelblandningar) behöver kontinuerlig pälsvård. Man ska också vara medveten om att dessa rasers päls värmer inte lika bra som päls på en Dubbelpälsad* ras. Klipprasens päls värmer litegrann, men står inte emot väder och vind på samma sätt som den dubbelpälsade och om pälsen blir blöt vilket ofta sker vintertid så blir det väldigt kallt för hunden.

Rekommendationen är att hålla hunden kortklippt även vintertid för att det ska vara lättskött. Om man väljer att ha pälsen längre under vintertid för det med sig mer tid för pälsvård för att förebygga tovor. Börjar det bli tovor behöver hunden klippas då tovor gör ont på hunden. Om man avstår helklippning är rekommendationen att ändå klippa områden som armhålor, mage, insida lår och intimområden kortklippt. Kom ihåg också att tassarna som ofta blir blöta och smutsiga lätt bildar stora tovor mellan trampdynorna. 

Det är väldigt vanligt att hundar lämnas in på våren där nedrakning är enda alternativet då hundars päls blivit som ett filttäcke efter huden. Tänk om här och gör er själva och framförallt er hund en tjänst. Planera i god tid för klippning och förebygg tovbildning. 

*Dubbelpälsade raser (ex. Schäfer, Golden, Labrador, Spaniels, Pomeranian, Sibirian Husky) klipps inte i samma utsträckning som Klippraser. Dubbelpälsade raser har underull som gör att dess päls värmer. 

Strävhåriga raser (ex. Tax, Borderterrier) Pälsen har mer skydd mot smuts och väta än Klipprasens päls. För att pälsen ska behålla sin goda funktion behöver de strävhåriga raserna trimmas med jämna mellanrum.

(Mycket av informationen ovan har hämtats från Hundfrisörpodden)

2021-12-17 12:45