ID-HUND


Eftersök på bortsprungna husdjur

En ID-hunds uppgift är att med hjälp av en smeller leta rätt på en försvunnen individ. Smeller är något som doftar den specifika individen och en bra smeller är en förutsättning för att hunden ska veta vem den ska leta efter.

Så vänta inte, sätt igång och förbered en smeller på en gång - det kommer du tacka dig själv för om du någon gång får uppleva att ditt husdjur springer bort. 


Förbered en smeller

Förbered en smeller att använda om olyckan skulle vara framme och ditt husdjur springer bort. Detta gäller särskilt om du har fler husdjur i hushållet, men även för hushåll med endast ett husdjur då även människan utgör en kontamineringsrisk.

Så här gör du:

1) Kamma en pälsboll från ditt husdjur.
2) Använd plasthandskar när du hanterar pälsen.
3) Lägg pälsen i en ren glasburk.
4) Sätt en etikett med djurets namn på glasburken.
5) Gör rent kammen noga mellan vart husdjur. Byt plasthandskar.
6) Gör en ny smeller var sjätte månad.
 


Hur kan vi hjälpa Dig?

Har ditt husdjur försvunnit?

Vi finns i Karlstad, men söker även utanför Värmland.


  • Kontakta oss HÄR och berätta vem som har försvunnit, var djuret har försvunnit, vad du har för smeller och din mailadress.
  • Vi mailar information om hur ett sök går till, kostnad och bokningsunderlag.
  • När vi fått bokningsunderlaget med information om uppdraget går vi igenom söket per telefon och bokar första bästa bokningsbara tid för sök. 

ID-Hundar Team Skåne

Behovet av ID-hundsekipage i Sverige växer. Men för att som ID-hundsekipage kunna hjälpa en medmänniska i kris när ett husdjur försvinner krävs till att börja med en gedigen utbildning. 

ID-hund Team Skåne har påbörjat ett arbete med att utveckla och bevisa ID-hundens roll som sämhällsnyttig tjänst. Detta genom att ha lyckats hjälpt många husdjursägare att finna sina bortsprungna husdjur, men också genom att utbilda fler ID-hundsekipage utifrån sina egna erfarenheter. 

ID-hundar Team Skånes hemsida finner Du HÄR 

ID-hundar Team Värmland - Bildades Oktober 2022

Vi har genomgått Sveriges mest gedigna utbildning för ID-hundar. En 1-årig utbildning i Skåne med erfaren kursledare som utfört mer än 3 000 sök där de i 8 av 10 fall har kunnat hitta husdjuret, många gånger med lyckliga slut.

Under hösten 2022 avslutades utbildningen med ett arbetsprov inför en oberoende domare.